Wielrennen is teamsport

Rijden zoals de professionals! Welke renner wil dat nou niet?
Je bent onderdeel van jouw team, het zijn inmiddels je vaste koers maten geworden. Kopmannen en knechten komen te vervallen, vanaf nu zijn jullie ploeggenoten. Jij maakt je team sterker, het team maakt jou sterker.
Welkom bij de nieuwe Nederlandse wielrencompetitie.

Dit project richt zich op het verkleinen van de stap van amateur tot prof wielrenner.
Nederland heeft wind en vlakke aankomsten als groot talent, daarnaast kunnen we bijna net zo vroeg fietsen als dat we kunnen lopen. We zijn een fietsland. Waarom weten we de sprint en waaier etappes dan niet te domineren op World Tour niveau?

Als sportfysiotherapeut weet ik dat ieder mens kan verbeteren. De juiste prikkels aan lichaam en geest moeten leiden tot de gevraagde prestaties. Ervaren trainers, coaches, verzorgers, medisch personeel en wetenschappers van binnen- en buitenland houden zich bezig met de begeleiding van Nederlandse renners om ze de juiste prikkels aan hun lichaam en geest te laten geven. Om op deze manier de renner zo goed mogelijk te laten presteren. Maar dit blijkt nog niet voldoende.

Naar mijn inziens is team-discipline de belangrijkste factor die speelt bij sprint en waaier etappes. Natuurlijk moet een renner een goede conditie hebben, maar een individuele renner gaat nooit voldoende vermogen kunnen trappen om een groep renners (team/peloton) voor te blijven, om de simpele reden dat samenwerking binnen het wielrennen leidt tot hogere snelheden, zowel in piek snelheden als gemiddelde snelheden. We zien het op World Tour niveau, geen winnende sprinter die de hele koers in z’n eentje heeft gereden. Zijn samenwerking met ploeggenoten zorgt er voor dat hij zo fris mogelijk de laatste sprint voor de winst kan aanvangen. Hoe beter de samenwerking, hoe groter het vermogen dat de sprinter kan trappen, hoe groter de kans op winst. Helaas komt het niet vaak voor dat een Nederlander een sprint of een waaier etappe wint op het aller hoogste niveau.

Dit project richt zich op het verkleinen van de stap van amateur tot prof wielrenner.

Momenteel is samenwerking binnen het wielrennen onder de amateurs wel bekend, maar wordt het genegeerd. De cultuur binnen het wielrennen gaat van origine uit van een individuele sport. Voor leken is deze samenwerking tussen wielrenners vaak niet eens voor te stellen, omdat de media deze momenteel ook niet duidelijk onder de aandacht brengt tijdens koersen.

Om als Nederlanders beter op World Tour niveau te kunnen presteren zullen we een andere weg in moeten slaan. Wielrennen benaderen als teamsport. Team Aan Zee Oostvoorne past deze benadering sinds 2016 met veel succes toe. Allereerst vallen we erg op doordat we ons presenteren als team, vanaf de parkeerplaats tot ver na de koers herkennen renners en publiek ons als team. Tijdens de koers passen we formaties toe die door de profs worden toegepast op het hoogste niveau, met als gevolg dat we allemaal binnen 1 seizoen sterk zijn verbeterd. De samenwerking leidt tot het delen van informatie, de juiste trainingsprikkels, vergroting van het wedstrijd inzicht, het aanvoelen van elkaars wiel, socialiserend, motiverend, presentatie en uiteindelijk de winst.

Wat met 1 team kan, kan ook met een nieuwe generatie. Een competitie waarbij het reglement er voor zorgt dat de deelnemers geprikkeld worden om als team te gaan koersen is het antwoord. Op deze manier kunnen grote aantallen renners ervaring opdoen om te rijden als de profs. De stap van amateur tot prof wordt kleiner gemaakt.