Welkom bij de nieuwe Nederlandse
wielrencompetitie

Je hebt misschien niet die sterke benen zoals de profs, maar je kan wel het spel van het peloton met elkaar spelen.
Bouw met je vrienden een sprinttrein of val juist aan om het peloton te slim af te zijn.
Bepaal samen de tactiek en sta samen op het podium.
Bij de koersen van Ride Like a Pro kun je je voelen als een echte prof.
Welkom bij de nieuwe Nederlandse wielrencompetitie: makkelijker voor de opstappers en leuker voor de ervaren renners.

Wielrennen is teamsport

Iedereen wordt sterker door samen te werken. Door als vereniging mee te doen aan Ride Like a Pro kunnen (nieuwe) leden eenvoudig begeleid worden naar hun (eerste) koers. Clubs vormen teamcaptains, teamcaptains vormen teams, teams trainen samen naar de koers toe. Nieuwe leden op zijn deze manier gemakkelijk onder te brengen bij een team en leren op een leuke en gezellige manier wielrennen.

Dit project richt zich op het verkleinen van de stap van amateur tot prof wielrenner. Nederland heeft wind en vlakke aankomsten als groot talent, daarnaast kunnen we bijna net zo vroeg fietsen als dat we kunnen lopen. We zijn een fietsland. Waarom weten we de sprint en waaier etappes dan niet te domineren op World Tour niveau?

Als sportfysiotherapeut weet ik dat ieder mens kan verbeteren. De juiste prikkels aan lichaam en geest moeten leiden tot de gevraagde prestaties. Ervaren trainers, coaches, verzorgers, medisch personeel en wetenschappers van binnen- en buitenland houden zich bezig met de begeleiding van Nederlandse renners om ze de juiste prikkels aan hun lichaam en geest te laten geven. Om op deze manier de renner zo goed mogelijk te laten presteren. Maar dit blijkt nog niet voldoende.

Naar mijn inziens is team-discipline de belangrijkste factor die speelt bij sprint en waaier etappes. Natuurlijk moet een renner een goede conditie hebben, maar een individuele renner gaat nooit voldoende vermogen kunnen trappen om een groep renners (team/peloton) voor te blijven, om de simpele reden dat samenwerking binnen het wielrennen leidt tot hogere snelheden, zowel in piek snelheden als gemiddelde snelheden. We zien het op World Tour niveau, geen winnende sprinter die de hele koers in z’n eentje heeft gereden. Zijn samenwerking met ploeggenoten zorgt er voor dat hij zo fris mogelijk de laatste sprint voor de winst kan aanvangen. Hoe beter de samenwerking, hoe groter het vermogen dat de sprinter kan trappen, hoe groter de kans op winst. Helaas komt het niet vaak voor dat een Nederlander een sprint of een waaier etappe wint op het aller hoogste niveau.

Dit project richt zich op het verkleinen van de stap van amateur tot prof wielrenner.

Momenteel is samenwerking binnen het wielrennen onder de amateurs wel bekend, maar wordt het genegeerd. De cultuur binnen het wielrennen gaat van origine uit van een individuele sport. Voor leken is deze samenwerking tussen wielrenners vaak niet eens voor te stellen, omdat de media deze momenteel ook niet duidelijk onder de aandacht brengt tijdens koersen.

Om als Nederlanders beter op World Tour niveau te kunnen presteren zullen we een andere weg in moeten slaan. Wielrennen benaderen als teamsport. Team Aan Zee Oostvoorne past deze benadering sinds 2016 met veel succes toe. Allereerst vallen we erg op doordat we ons presenteren als team, vanaf de parkeerplaats tot ver na de koers herkennen renners en publiek ons als team. Tijdens de koers passen we formaties toe die door de profs worden toegepast op het hoogste niveau, met als gevolg dat we allemaal binnen 1 seizoen sterk zijn verbeterd. De samenwerking leidt tot het delen van informatie, de juiste trainingsprikkels, vergroting van het wedstrijd inzicht, het aanvoelen van elkaars wiel, socialiserend, motiverend, presentatie en uiteindelijk de winst.

Wat met 1 team kan, kan ook met een nieuwe generatie. Een competitie waarbij het reglement er voor zorgt dat de deelnemers geprikkeld worden om als team te gaan koersen is het antwoord. Op deze manier kunnen grote aantallen renners ervaring opdoen om te rijden als de profs. De stap van amateur tot prof wordt kleiner gemaakt.